Postup prípravy
Vždy sa vydarí
Krok 1.
Droždie
Droždie necháme nabublať v teplej vode. Pridáme cukor.
Krok 2.
Zemiaky
Uvarené zemiaky rozmixujeme na kašu.
Krok 3.
Vymiesime cesto
Do misy dáme polovicu múky a všetky ostatné ingrediencie. Prilejeme vodu s droždím.
Krok 4.
Cesto
Miesime a postupne pridávame múku. Miesime, kým sa cesto neodlepuje od misy.
Krok 5.
Kysnutie
Zakryjeme a necháme aspoň 30 minút v teple kysnúť.
Krok 6.
Prekladáme
Cesto prekladáme z každej strany. Necháme zakryté kysnúť 20 minút.
Krok 7.
Ošatka
Cesto vyberieme z misy, premiesime a uložíme do ošatky na 20 minút.
Krok 8.
Predhrejeme
Zatiaľ si predhrejeme rúru na 250°C aj s prázdnym plechom.
Krok 9.
Pečieme
Chlieb preklopíme na papier na pečenie a vložíme do rúry, na horúci plech. Pečieme v strede rúry 30 minút.
Krok 10.
Dopekáme
Znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte 20 minút. Rúra je celý čas zatvorená.
Krok 11.
Posunieme dole
Otvoríme rúru a plech dáme úplne dole. Dopečieme ešte 10 minút.
Krok 12.
Potrieme
Vyberieme chlieb a potrieme slanou vodou. Položíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Krok 13.
Dobrú chuť
Studený chlieb môžeme skladovať v ľanovej utierke a v chlebníku alebo v sáčku.