Recept na Domáci Zemiakový Chlieb (z droždia)

blog-post image

Postup prípravy

Vždy sa vydarí

Krok 1.

Droždie
Droždie necháme nabublať v teplej vode. Pridáme cukor.

Krok 2.

Zemiaky
Uvarené zemiaky rozmixujeme na kašu.

Krok 3.

Vymiesime cesto
Do misy dáme polovicu múky a všetky ostatné ingrediencie. Prilejeme vodu s droždím.

Krok 4.

Cesto
Miesime a postupne pridávame múku. Miesime, kým sa cesto neodlepuje od misy.

Krok 5.

Kysnutie
Zakryjeme a necháme aspoň 30 minút v teple kysnúť.

Krok 6.

Prekladáme
Cesto prekladáme z každej strany. Necháme zakryté kysnúť 20 minút.

Krok 7.

Ošatka
Cesto vyberieme z misy, premiesime a uložíme do ošatky na 20 minút.

Krok 8.

Predhrejeme
Zatiaľ si predhrejeme rúru na 250°C aj s prázdnym plechom.

Krok 9.

Pečieme
Chlieb preklopíme na papier na pečenie a vložíme do rúry, na horúci plech. Pečieme v strede rúry 30 minút.

Krok 10.

Dopekáme
Znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte 20 minút. Rúra je celý čas zatvorená.

Krok 11.

Posunieme dole
Otvoríme rúru a plech dáme úplne dole. Dopečieme ešte 10 minút.

Krok 12.

Potrieme
Vyberieme chlieb a potrieme slanou vodou. Položíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Krok 13.

Dobrú chuť
Studený chlieb môžeme skladovať v ľanovej utierke a v chlebníku alebo v sáčku.