Postup prípravy
Vynikajúci chlieb
Krok 1.
Večer o 19:00 si urobíme štartér. Prikryté necháme kysnúť v sklenenej miske.
Krok 2.
Ráno o 7:00 vymiesime cesto zo všetkých surovín a štartéra. Miešame na nízkych otáčkach. Kým sa cesto nezačne samé odlepovať od misky.
Krok 3.
Prikryjeme fóliou a necháme stáť 3 hodiny.
Krok 4.
Počas doby kysnutia každú polhodinu cesto premiesime prekladaním z každej strany.
Krok 5.
Vysypeme ošatku ražnou múkou. Môžeme nahradiť miskou, ktorú vystelieme utierkou posypanou múkou.
Krok 6.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Prekladáme ho z každej strany. Zľahka premiesime rukou.
Krok 7.
Vytvarujeme tvar podľa ošatky. Vrchná hladká časť ide na dno ošatky. Necháme zakryté fóliou oddychovať 3 hodiny.
Krok 8.
Vyklopíme cesto z ošatky na papier na dosku. Narežeme alebo posypeme jadierkami.
Krok 9.
V rúre máme dole hlboký plech. Hore je plytký plech. Rúru necháme vyhriať na 250°C aspoň 30 minút pred pečením.
Krok 10.
Chlieb s papierom zošuchneme do vrchného plechu. Do dolného nalejeme vodu. Pečieme 10 minút.
Krok 11.
Vyberieme dolný plech s vodou. Teplotu znížime na 200°C a pečieme ešte 20 minút, kým nie je chlieb hnedý.
Krok 12.
Vyberieme z rúry. Poklopenie po spodnej strane. Ak duní je dobre upečený. Necháme vychladnúť na mriežke.
Krok 13.
Skladujeme zabalený v ľanovej utierke v sáčku.