Recept na Jednoduchý Kváskový Chlieb (bez droždia)

blog-post image

Postup prípravy

Vynikajúci chlieb

Krok 1.

Večer o 19:00 si urobíme štartér. Prikryté necháme kysnúť v sklenenej miske.

Krok 2.

Ráno o 7:00 vymiesime cesto zo všetkých surovín a štartéra. Miešame na nízkych otáčkach. Kým sa cesto nezačne samé odlepovať od misky.

Krok 3.

Prikryjeme fóliou a necháme stáť 3 hodiny.

Krok 4.

Počas doby kysnutia každú polhodinu cesto premiesime prekladaním z každej strany.

Krok 5.

Vysypeme ošatku ražnou múkou. Môžeme nahradiť miskou, ktorú vystelieme utierkou posypanou múkou.

Krok 6.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Prekladáme ho z každej strany. Zľahka premiesime rukou.

Krok 7.

Vytvarujeme tvar podľa ošatky. Vrchná hladká časť ide na dno ošatky. Necháme zakryté fóliou oddychovať 3 hodiny.

Krok 8.

Vyklopíme cesto z ošatky na papier na dosku. Narežeme alebo posypeme jadierkami.

Krok 9.

V rúre máme dole hlboký plech. Hore je plytký plech. Rúru necháme vyhriať na 250°C aspoň 30 minút pred pečením.

Krok 10.

Chlieb s papierom zošuchneme do vrchného plechu. Do dolného nalejeme vodu. Pečieme 10 minút.

Krok 11.

Vyberieme dolný plech s vodou. Teplotu znížime na 200°C a pečieme ešte 20 minút, kým nie je chlieb hnedý.

Krok 12.

Vyberieme z rúry. Poklopenie po spodnej strane. Ak duní je dobre upečený. Necháme vychladnúť na mriežke.

Krok 13.

Skladujeme zabalený v ľanovej utierke v sáčku.