Postup prípravy
Vhodná pre HIT aj bezlaktózových
Krok 1.
Všetky suroviny na sladké mlieko zohrejeme a premiešame a necháme trochu vychladnúť.
Krok 2.
Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Hnetieme na najnižších otáčkach 8-10 minút. Kým nie je cesto homogénne a odliepa sa samé od misy.
Krok 3.
Misu s cestom prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 4 hodiny.
Krok 4.
Cesto si rozdelíme na 6 častí. Vypracujeme malé bochníčky a necháme odpočívať asi 5 minút.
Krok 5.
Potom každý bochníček šúľame. Môžeme poprášiť múkou.
Krok 6.
Zapletieme vianočku. Prikryjeme igelitom a necháme kvasiť 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo 10-12 hodín v chladničke.
Krok 7.
Keď vianočka narástla, potrieme ju rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí.
Krok 8.
Vianočku pečieme pri 230°C bez zápary prvých 5 minút. Potom znížime teplotu na 180°C a pečieme dohneda.
Krok 9.
Upečenú vianočku necháme vychladnúť na mriežke.