Recept na Kváskové Medovníky (vhodné pre hit a bezlaktózových)

blog-post image

Postup prípravy

Krok 1.

Pripravíme
Na pracovnú dosku si dáme cukor. Pridáme s nemu škoricu a premiešame. Vytvoríme kopec, do stredu ktorého urobíme prstom širšiu jamku.Do jamky  dáme mlieko, vajcia, materský kvások a med. S množstvom medu sme veľmi presní.

Krok 2.

Vymiesime
Do misky si odvážime múku.Najprv spracujeme zmes na doske. Postupne do nej pridávame múku. Koľko presne pojme cesto finálne je vždy rozdielne- záleží od veľkosti vajec, savosti múky, množstve a kvality medu… Preto dosýpavame múku po častiach. Vždy, keď je múka vmiesená do cesta, prisypeme ďalšiu.Cesto má byť tuhšie a len málo lepivé.

Krok 3.

2 hodiny
Vymiesené cesto dáme do misky a prekryjeme fóliou. Cesto necháme oddychovať pri izbovej teplote 2 hodiny.

Krok 4.

Následne cesto dáme do vrecúška a necháme v chladničke aspoň 12 hodín.Pred vaľkaním si cesto vytiahneme na linku a necháme trochu otepliť, asi 30 – 45 minút.Vaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm.

Krok 5.

Vykrajujeme
Formičkami vykrajujeme z cesta rôzne tvary a dávame na plech vystlaný papierom na pečenie.

Krok 6.

Na plechu 1 hodinu
Zaplnený plech medovníkmi prekryjeme fólou a kváskové medovníky necháme finálne vykvasiť na plechu. Asi 1 hodinu.

Krok 7.

Pečieme
Nachystáme rozhabarkované vajce do pohára.Potrieme. Rúru si rozpálime na 250°C. Kváskové medovníky dáme piecť do rozhriatej rúry na pár minút.

Krok 8.

Potrieme mam m
Treba ich sledovať. Mierne nahnedlá farba značí, že sa pýtajú už von.Ihneď po vytiahnutí ich potrieme vajíčkom. Vďaka tomu, že sú také horúce, vrstva vajíčka sa tepelne na nich spracuje. Zostanú nádherne leské.

Krok 9.

Upečené
Upečené medovníky ešte zatepla natierame džemom a zlepujeme spolu.

blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image