Postup prípravy
Je bez droždia.
Krok 1.
Pripravíme si čerstvo zarobený kvások. Dve lyžice zrelého kvásku zmiešame s vodou. Primiešame múku.
Krok 2.
Necháme odpočívať, kým nezačne rásť a netvoria sa v ňom bublinky.
Krok 3.
Pripravíme cesto- múka, kvások, voda a hnetieme.
Krok 4.
Zatiaľ sa cesto lepí. Prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať, aby sa spojilo.
Krok 5.
Teraz sa cesto nelepí a dá sa natiahnuť.
Krok 6.
Primiešame soľ a trochu vody. Cesto niekoľko minút spracujeme, aby sa soľ všade vstrebala.
Krok 7.
Potom necháme cesto znovu asi 15 minút odpočívať, aby mohlo začať kysnúť.
Krok 8.
Vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a rukou naberieme bok cesta, natiahneme a položíme cez cesto. Takto opakujeme, kým nevznikne malý kopček. Potom necháme 10 minút kysnúť. Takto opakujeme počas dvoch hodín každých 10-20 minút.
Krok 9.
Vymiesime guľôčku a vložíme do elektrickej pekárne. Zadáme pečenie na 2 hodiny, kôrku tmavú a hmotnosť 450 g.
Krok 10.
Takto vyzerá môj prvý chlebík upečený v novej pekárni. Nabudúce ho tam vložím pekne uhladený.