Recept na Osie Hniezda a Makový Závin (kváskové a bezlaktózové)

blog-post image

Postup prípravy

S týmto cestom môžete urobiť akýkoľvek kysnutý koláč. Ibaže je z kvásku.

Krok 1.

Prichystáme si rozkvas: večer z chladničky vyberieme trochu kvásku, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno, tak po 10 hod., máme rozkvas hotový. Vtedy pekne bublinkuje, je nadýchaný a vonia. Ak trochu dáme do pohára s vodou, tak pláva.

Krok 2.

Zmiešame ho s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Miesime a spracujeme tak, aby sa nelepilo.

Krok 3.

Cesto necháme postáť 10 minút a znovu premiesime. Potom opäť po 10 minútach státia premiesime. Pokračujeme aspoň 4x. Necháme hodinu odpočívať.

Krok 4.

Po hodine cesto premiesime a rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 1 cm.

Krok 5.

Roztopené maslo zmiešame so škoricou a cukrom. Cesto jemne natrieme. Alebo potrieme cesto roztopeným maslom a posypeme makom s práškovým cukrom. Na mak môžeme poukladať malé kúsky masla.

Krok 6.

Cesto so škoricou stočíme do rolky a nakrájame. Cesto s makom dáme na plech.

Krok 7.

Škoricové poukladáme na plech na papier na pečenie s miernym odstupom. Necháme kysnúť. Kysnúť by mali v teplom prostredí.

Krok 8.

Natrieme rozmiešaným vajíčkom.

Krok 9.

Upečené sú voňavé, škoricové, sladučké a mäkučké. Necháme ich vychladnúť prikryté fóliou, aby nestratili vlhkosť.

blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image
blog-post image