Postup prípravy
S týmto cestom môžete urobiť akýkoľvek kysnutý koláč. Ibaže je z kvásku.
Krok 1.
Prichystáme si rozkvas: večer z chladničky vyberieme trochu kvásku, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno, tak po 10 hod., máme rozkvas hotový. Vtedy pekne bublinkuje, je nadýchaný a vonia. Ak trochu dáme do pohára s vodou, tak pláva.
Krok 2.
Zmiešame ho s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Miesime a spracujeme tak, aby sa nelepilo.
Krok 3.
Cesto necháme postáť 10 minút a znovu premiesime. Potom opäť po 10 minútach státia premiesime. Pokračujeme aspoň 4x. Necháme hodinu odpočívať.
Krok 4.
Po hodine cesto premiesime a rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 1 cm.
Krok 5.
Roztopené maslo zmiešame so škoricou a cukrom. Cesto jemne natrieme. Alebo potrieme cesto roztopeným maslom a posypeme makom s práškovým cukrom. Na mak môžeme poukladať malé kúsky masla.
Krok 6.
Cesto so škoricou stočíme do rolky a nakrájame. Cesto s makom dáme na plech.
Krok 7.
Škoricové poukladáme na plech na papier na pečenie s miernym odstupom. Necháme kysnúť. Kysnúť by mali v teplom prostredí.
Krok 8.
Natrieme rozmiešaným vajíčkom.
Krok 9.
Upečené sú voňavé, škoricové, sladučké a mäkučké. Necháme ich vychladnúť prikryté fóliou, aby nestratili vlhkosť.