Postup prípravy
Krok 1.
Do preosiatej múky urobíme jamku a nasypeme do nej rozdrobené droždie, lyžičku cukru z naváženého množstva a zalejeme polovicou letného mlieka.Vidličkou v jamke premiešame droždovu zmes a prikryjeme tenkou vrstvou múky. Misu prikryjeme.
Krok 2.
Rúra musí byť vyhriata na max. 30°C. Do takto predhriatej rúry vložíme misu na 15 minút.Medzitým do misy dáme vajce a žĺtka, cukor a šlahačom našľahala.Pridáme rum, vanilkový cukor, zostávajúce mlieko a vsetko prešľahám.
Krok 3.
Vyberieme múku s kváskom.Prilejeme mliečnu zmes.Vezmeme si šlahač s vlnitými násadkami a začneme miešať. Po chvíľke pridáme ešte štipku soli a roztopené maslo.Miešame cesto dobrých 10 minút.
Krok 4.
Cesto posypeme múkou, misu prikryjeme a znovu vložíme do rúry.Tento krát na 20 minút.Po tomto čase misu vyberieme a vidíme, že cesto už začalo pracovať.Dosku podsypeme dobre múkou a vyklopíme naň cesto.Vsetko prepracujeme a múku zapracujeme do cesta.
Krok 5.
Musíme ho naozaj dobre prepracovať. Z cesta sa nám dá urobiť pekná guľa.Guľu znovu vrátime do misy, posypeme ju múkou,prikryjeme a dáme do rúry na definitívne kysnutie.Cesto kysne 60 minút.Po tejto dobe si pripravíme plechy, ktoré posypeme múkou.
Krok 6.
Kúsok cesta tvarujeme do guľatého batôžteka a hotové guľky, dobre gúľame o hladkú pracovnú plochu. Ich povrch musí byť naozaj hladký. Guľku v dlaniach splostíme a ukladáme v odstupoch na vysypaný plech.
Krok 7.
Šišky aby sa čo najmenej porušil ich krásny guľatý tvar a vkladáme ich po pár kusov do rozohriateho oleja.Šišky prikryjeme pokrievkou ! a vyprážame 2 minút. Po dvoch minútach obrátime na druhú stranu a už bez pokrievky !vyprážame ďalšie dve minúty.
Krok 8.
Lekvár, ktorým ideme plniť, by mal byť hladký, ak je príliš tvrdý, tak ho rozohrejte na slabom plameni. Lekvár vložíme do sáčku s násadkou na plnenie šišiek.
Krok 9.
Napichneme a naplníme. Šišky pocukrujeme a podávame. Dobrú chuť. ????